Hogyan győzhetem le a kudarctól való félelmemet? 

 szeptember 2, 2021

By  Laszlo Rem

Gondold át, mit jelent neked a kudarc

"Vezetőként meg kell tanulnod, hogyan győzd le a kudarctól való félelmedet. A kudarc nem az ellenséged; ez teszi lehetővé a sikert." -Wayne Dyer

A legnagyobb akadály, amely a siker útjában áll, gyakran a saját kételyeid vagy az önbizalomhiányod. A kudarctól való félelem megnyomoríthat; megakadályozhatja, hogy kockázatot vállalj és megtedd, amit meg kell tenned az előrejutás érdekében. Természetesen vannak olyan félelmek, amelyeknek van valóságalapjuk: például az elbocsátás vagy a vállalkozásod csődjének kockázata - de ezek nem leküzdhetetlenek, ha most pozitív hozzáállással és nyitott elmével cselekszel!

Hogyan győzhetem le a kudarctól való félelmemet? Ezt a kérdést sok vezető teszi fel magának, de a válasz nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A kudarc annyira ijesztő lehet egyesek számára, hogy egyáltalán nem vállalnak semmilyen lehetőséget. Vannak azonban módszerek arra, hogy ne félj a kudarctól, hanem kezdj el félni attól, hogy nem próbálkozol!

Wayne Dyer azt mondta: "Akkor buksz el, ha nem próbálkozol". És ez nem is lehetne igazabb a kudarctól való félelem leküzdésére. Ha félsz új lehetőségeket vállalni, mert esetleg elbukhatsz, akkor soha nem fogod megtudni, hogy másképp vagy jobban alakultak volna a dolgok, ha előbb belevágsz a munkába. Mindig csak azon fogsz töprengeni, hogy mi lett volna!

A kudarc jó tanítómester lehet, és átsegíthet a nehézségeken. Bár a fejlődéshez nem kell a nehézségeket megtartani. Sok félelem akadályozhat meg minket céljaink elérésében, mert azt hisszük, hogy kudarcot fog okozni. Fontos azonban, hogy ne hagyd, hogy a kudarctól való félelem visszatartson, ha van valami, amit annyira szeretnél!

Mit jelent számodra a kudarc?

Hogyan győzhetem le a kudarctól való félelmemet? Sok vezető küzd ezzel a kérdéssel, de nincs egyszerű válasz. A kudarc értékes leckéket adhat az embereknek, amelyek segítenek nekik jobb emberré válni, azonban néhányan hajlamosak túlgondolni ezt a gondolatot, és félnek attól, hogy egyáltalán megpróbáljanak valamit, amiatt, hogy mi történhet, ha a dolgok rosszul mennek, vagy hogy mit gondolnának rólam mások.

kudarc

A legtöbb ember még attól is elzárkózik, hogy valami újba kezdjen, mert úgy gondolja, hogy így minden rosszul fog elsülni, és az élete szar lesz. Tehát ha belegondolunk, nem minden kudarc rossz vagy negatív értelemben vett kudarc. Néhányan azt mondhatják, hogy "a kudarc megerősíti, hogy az ember nem tökéletes", de ne feledjük, hogy egy dolog nem számít, mi történik, mindig próbálkozzunk tovább, mert a gyakorlat teszi az embert végül tökéletessé, így ne féljünk kipróbálni valami újat!

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy az egyetlen dolog, ami az álmod és a valóság között áll, az a kudarctól való félelem?

Maga a félelem megakadályozza, hogy előre lépj. Ez egyfajta börtön, amiben tartod magad.

Ha egy példát veszünk Robert Frost költő "A nem járt út" című verséből, azt mondja: "Két út ágazik el az erdőben, és én a kevésbé járt utat választottam, és ez mindent megváltoztatott".

Ne félj tehát kipróbálni valami újat, mert mi lett volna, ha másképp alakul az életed, ha megpróbálod? Mi lett volna, ha a dolgok jobbak vagy könnyebbek lettek volna számodra, ha csak a szívedre hallgatsz, ahelyett, hogy másokra hallgatsz? Tehát legalább adj egy esélyt, mielőtt bármilyen ötletet ostobaságként utasítasz el. Nincs olyan, hogy kudarc, csak visszajelzés, ezért mindig tartsd észben, hogy kétféle hiba létezik: azok, akik semmit sem tanulnak a hibájukból, és azok, akik nem álmodoznak tovább, és csak a választásuk szabadságát érzik.

A félelem jó! Ne értsd félre! Szükségünk van a félelemre, hogy elkerüljük az életveszélyes hibákat. A félelem segít nekünk, hogy elvegyük a tenyerünket a tűztől. Nem baj, ha félünk valamitől! Csak ne feledd, hogy különbség van az egészséges és az egészségtelen félelmek között.

Milyen félelmek egészségtelenek?

Fontos felismerni a különbséget a jótékony és a káros félelmek között. A leggyakoribb félelem az életünkben, valószínűleg a kudarctól való félelem! A félelem késztet bennünket arra, hogy habozzunk, amikor gyorsan kellene cselekednünk. A kudarctól való félelem bénító lehet, mert soha nem fogjuk tudni, hogy elbuktunk-e vagy sem, amíg nem lesz túl késő. Azok a félelmek, amelyek a kelleténél hosszabb időre megbénítanak, egészségtelenek lesznek számodra. A félelmeknek úgy kell működniük, mint egy ébresztőórának. Jelzést adni neked, és kész.

A félelem leküzdésének első lépése, hogy megértsd azt.

Mi az, amitől félsz? Mit vagy kit veszítesz el? Lehet, hogy a félelmed a felelősségben rejlik. Lehet, hogy mindezek kombinációja, és még több is!

A félelmeid okkal vannak ott. A legtöbben magunknak teremtettük azokat, amikor fiatalok voltunk. A kudarctól való félelem lehet rossz dolog, de az is lehet, hogy az elméd azt mondja neked, hogy ne tegyél meg valamit. Ami jó.

Azzal a céllal szolgál, hogy tudassa velünk, ha átléptük a határokat vagy korlátokat olyan dolgokban, mint például a felelősség. Amikor legközelebb ismét így érzel, emlékezz arra, hogy megértésükkel mennyire sok irányítást gyakorolhatsz ezek felett az érzelmek felett. És ugyanez igaz minden másra is az életben: az érzések ideiglenesek, így akár ki is élvezhetjük őket, amíg vannak! De néha az emberek megrekednek

Ha egyszer megérted a saját működési mechanizmusodat, sokkal könnyebb lesz azonosítani azokat az eseményeket, amikor a saját döntéseid helyett a félelmed programjai irányítanak.  Nagyon egyszerű folyamat felismerni azokat a pillanatokat, amikor úgy érzed, hogy kénytelen vagy olyasmit tenni, ami nem a legjobb érdekeidet szolgálja.

Néha még az is lehetséges, hogy a drogokkal és alkohollal korábban visszaélő egyének józanul józanok lesznek, miközben még mindig függők, mert nekik is megvannak a saját félelemprogramjaik, amelyek ugyanolyan erősek lehetnek, ha nem erősebbek, mint bármely vágy. Úgy tűnhet, hogy a függők tehetetlenek ezekkel a sóvárgásokkal szemben, amíg meg nem értik, hogy valójában mekkora hatalmuk van! Nem akarjuk, hogy folyton ezt az ördögi kört ismételjék (és neked sem kellene). A jó hír az, hogy ha az emberek egyszer abbahagyják, hogy arra koncentráljanak, hogy mit akar tőlük a függőség, akkor az élet újra élvezetessé válik. Látod, a függőség gyűlöli a pozitív energiát, így a pozitivitás ápolásával önmagadban; saját maga ellen fog dolgozni.

Ha nem vagy hajlandó megkockáztatni a kudarcot, hogyan várhatod el, hogy bármiben is sikeres legyél az életben.

Tudom, ez ijesztő. De ha nem vagy hajlandó kudarcot vallani, akkor hogyan várhatod el, hogy bármi is megváltozzon az életben. Tudom, hogy ez keményen hangzik, de gondolj bele egy percre: Ha az emberek soha nem buknának el dolgokban, akkor soha nem lennének jobbak. Ez azért sem rossz dolog, mert a kudarcok értékes leckéket tanítanak neked útközben, és segítenek átvezetni a nehézségeken. Bár nem kell folyton ezt az ördögi kört ismételgetned (és senki másnak sem kellene). Ha az emberek egyszer abbahagyják a fókuszálást arra, hogy mit akar tőlük a függőség, akkor az élet újra szórakoztatóvá válik.

Ha már beazonosítottad a céljaidat, sokkal könnyebb lesz a következő lépéseket megtenni.

Az is segíthet, ha számba veszed, hogy mik lehetnek az eredmények. Mik lehetnek a legrosszabb eredmények. DE!!!! Azt is fontolja meg, hogy mik lehetnek a sikerei.

A legtöbb ember itt elbukik, amikor célokat tűz ki maga elé. Végigveszik, hogy mi az, ami miatt megbukhat az ötletük, és úgy akarnak sikert elérni, hogy nem mérik fel azokat, amelyek sikerhez vezethetnek.

Sok olyan társadalom van, köztük sok európai közösség, ahol nem tanuljuk meg, hogyan kell kockázatot vállalni. Még mindig annyi háború és konfliktus zajlik, hogy a kockázat szó sok embert megbénít.

Nem is kell csodálkoznunk azon, hogy miért van annyi, szinte zsigeri ellenállás. A génjeinkben hordozzuk azt a programot, hogy ami nem működik, az elsorvad és meghal.  Ez egy szükséges mechanizmus az evolúcióhoz, de káros lehet a társadalmunk számára.

Mindezekben az esetekben ugyanaz történik: inkább azt nézzük, hogy mi romolhat el, mintsem, hogy a változásból adódó lehetőségeket és lehetőségeket vizsgáljuk. Az emberi természetből fakad, hogy megvédjük magunkat azoktól a kockázatoktól, amelyek a múltban sikeresek voltak. Vannak azonban határok. Szükségünk van új ötletekre, különben örökre eltűnnek, mert senki sem meri őket népszerűsíteni és kipróbálni, valamint megnézni, hogy van-e valami érdeme a változás és az innováció gondolata mögött.

Lehet, hogy időbe telik, amíg leküzdöd a kudarctól való félelmedet, de tudd, hogy minden egyes lépés közelebb visz a sikerhez!

Hogyan befolyásolja a környezetem a sikerre vagy kudarcra való képességemet, és mit tehetek ez ellen?

Minél többet próbálkozol, annál jobb leszel. Olyan emberekkel legyél együtt, akik inspirálnak és motiválnak - ők tovább feszegetik a határaidat, mintha egyedül csinálnád! Ők azt is tudják, hogyan kezeljék az akadályokat, hogy soha ne hagyják abba az álmaik elérését. Ez teszi őket nagyszerű vezetőkké! Lehet, hogy időbe telik, mire leküzdöd a kudarctól való félelmedet, de tudd, hogy minden egyes lépés közelebb visz a sikerhez!

A környezetedet sokféleképpen megértheted. Gyakran még a legzsúfoltabb helyeken is magányosnak érezheted magad.

Nagyon fontos, hogy olyan embereket találj, akikkel kölcsönösen támogathatod egymást. Nem arra gondolok, hogy egymást bátorítsuk. Talán a leggyorsabb módja annak, hogy eltávolodj azoktól az emberektől, akik üres frázisokkal próbálnak elhitetni veled valamit. Azt sem látom igazi támogatásnak, ha valaki csak a hibáidat látja, és erősen az ő irányukba tolja az embert.

Ne feledd, hogy kerüld az olyan közhelyeket, mint a "Ne félj a kudarctól" vagy "A hibáidból tanulni fogsz". Ez nem teljesen igaz. Kétszer is elkövetheted ugyanazt a hibát, és nem tanulsz belőle semmit, akkor hát?

Próbálj meg nem arra gondolni, hogy milyen rosszul mennek a dolgok, hanem keresd a lehetőségeket a nehéz időkben! Az életnek vannak hullámvölgyei, mindenki másképp éli meg ezeket a szakaszokat. Ha azonban sikeres emberré akarsz válni, aki elég jól ismeri a tárgyát, akkor minden nap keményen kell dolgoznod magadon! Mi az, ami megállít minket? Tényleg azt hisszük, hogy vannak olyan emberek, akik valamilyen különleges tehetséggel születtek, míg másoknak egyáltalán nincs esélyük?

Tippek a kudarctól való félelmek leküzdéséhez:

  • Vállalj kockázatot az életben! Ne félj hibázni, ha tanulsz belőlük, akkor megéri.
  • Nem vagy egyedül a világban, mert vannak emberek, akiknek hasonló problémáik és gondjaik vannak, mint neked. Csak nézz körül, hogy van-e valaki, aki ugyanúgy gondolkodik, mint te, így engedd ki velük a kudarccal kapcsolatos összes negatív gondolatodat vagy érzésedet! Megpróbálhatjátok együtt megbeszélni a lehetséges megoldásokat, hogy működnek-e vagy sem, nem számít, legalább kipróbáltál valami mást, mintha csak arra gondolnál, hogy milyen rosszul fognak alakulni a dolgok a számodra. És ne felejtsd el, amit korábban mondtam; a kudarcok segítenek abban, hogy erősebbé váljunk, ha legyőzzük őket, mert az emlékük mindig velünk marad, bárhová is visz az élet legközelebb!
  • Kezdj el célpontokat kitűzni, nem pedig célokat. És aztán tegyél apró lépéseket e célok elérése érdekében. Ha például előléptetést szeretnél a munkahelyeden, akkor a célod lehet a következő: "Ma bemegyek a munkahelyemre, és megkérdezem a főnökömet az előléptetés lehetőségéről". Ez mindaddig elérhető, amíg nem adod fel, mielőtt kimondanád! Ha kisebb célokat tűzünk ki magunk elé, nagyobb sikerrel érhetjük el őket, mert felismerjük, ha teljesítettük őket, ami jó érzéssel tölt el bennünket. És ne hagyjuk, hogy a kudarcaink vagy a kudarcok ezt elvegyék tőlünk!
  • Eredménymentalitás - Higgy abban, hogy bármit elérhetsz, ahelyett, hogy csak reménykednél valami jobban. Ezzel a mentalitással az embernek mindig tovább kell próbálkoznia, annak ellenére, hogy hányszor bukik el útközben, mert minden egyes kudarc új lehetőségeket rejt magában.

Zárásképp

A sikerhez vezető út nem mindig könnyű. Lesznek bukkanók az úton, és számos akadály nehezítheti meg az utat. Ha időnként megtorpansz, ne aggódj! A kudarc nem vereséget jelent, hanem lehetőséget a fejlődésre, ha időt szán arra, hogy elemezze, mi ment rosszul, és hogyan javíthatja ki legközelebb. Érdemes megismernie a szolgáltatásainkat is, amelyek segítenek megállni az út mentén.

Mindenféle, csak erre a célra szabott programokat kínálunk - a személyes coaching-üléseken át egy szakértő támogatóval, aki mindenkinél jobban érti a kudarcot (beleértve saját magunkat is), vagy a csoportos workshopokig, ahol a résztvevőkkel együtt végigjárjuk a félelmeiket, hogy elég biztonságban érezzék magukat ahhoz, hogy felfedezzék azokat a The Real Shifter Academy-n.

pár hasznos információ még

Félelem

fn. olyan alapvető, intenzív érzelem, amelyet a közvetlen fenyegetés észlelése vált ki, és amely azonnali riasztási reakcióval jár, amely a szervezetet fiziológiai változások sorozatának kiváltásával mozgósítja. Ezek közé tartozik a gyors szívverés, a véráramlás átirányítása a perifériáról a belek felé, az izmok megfeszülése és a szervezet általános mozgósítása cselekvésre (lásd félelemválasz; harcolj vagy menekülj válasz). A félelem abban különbözik a szorongástól, hogy az előbbit a jelenbeli, egyértelműen azonosítható fenyegetésre adott megfelelő rövid távú válasznak tekintik, míg az utóbbi a jövőre irányuló, hosszú távú, diffúz fenyegetésre összpontosító válasz. Egyes teoretikusok ezt a megkülönböztetést konkrétabban jellemzik, azt javasolva, hogy a félelmet akkor tapasztaljuk, amikor elkerülünk vagy elmenekülünk egy averzív inger elől, a szorongást pedig akkor, amikor potenciálisan veszélyes helyzetbe kerülünk (pl. egy állat táplálékot keres egy mezőn, ahol ragadozó lehet). A pontos jelentésbeli különbségektől függetlenül azonban a kifejezéseket a köznyelvben gyakran felváltva használják.

10 meglepő tény a kudarcról

Guy Winch Ph.D. | Posted January 6, 2015

„A kudarc mindig demoralizáló és felzaklató élmény. Nem mindig tudod befolyásolni, hogy történjenek-e veled nehéz dolgok az életben, de nagymértékben befolyásolhatod, hogyan reagálsz rájuk. A kudarc ráveszi az elmédet, hogy olyan dolgokat higgy, amelyek nem igazak. Ha nem tanulod meg, hogy pszichológiailag adaptív módon reagálj a kudarcokra, akkor azok megbénítanak, demotiválnak, és korlátozzák a siker valószínűségét a továbbiakban.”

1.           A kudarc miatt ugyanaz a cél kevésbé tűnik elérhetőnek.

2.          A kudarc a képességeinkről alkotott képzeteinket is eltorzítja.

3.          A kudarc azt a hitet kelti benned, hogy tehetetlen vagy.

4.          Egyetlen kudarcélmény tudattalan félelmet kelthet a kudarctól.

5.          A kudarctól való félelem gyakran vezet tudattalan önszabotáláshoz.

6.          A kudarctól való félelem átadható a szülőkről a gyermekeknek.

7.          A siker nyomása növeli a teljesítménytől való szorongást és fulladást okoz.

8.          A fulladás leküzdésének nagyszerű módja a fütyülés vagy a mormolás.

9.          Az akaraterő olyan, mint egy izom - pihenésre és glükózra van szüksége a legjobb működéshez.

10.         A kudarcra adott lélektanilag legegészségesebb válasz az, ha az ön ellenőrzése alatt álló változókra összpontosít.

Laszlo Rem


Rém László a THE REAL SHIFTER Programok megalkotója, amely a megszokott módszerektől eltérő megközelítést kínál, ötvözve a valóságot és a spiritualitást, a nyugati tudást és a keleti filozófiákat, vezető coach-ok, mesterek és tanárok által bevált technikákkal.