fbpx

Hogyan vedd észre a téged iránytó gondolati mintákat 

 június 11, 2021

By  Laszlo Rem

Kell-e ehhez állandóan figyelnem a gondolataimat? Meg kell-e változtatnom az összes gondolatomat? Nem feltétlenül, de van olyan helyzet, amikor ezt tudatosan használva megváltozik minden. Gondolj csak bele! Egy iskolában is ezt teszed. A tananyagokat – persze vannak kivételek – szinte szó nélkül megtanulod. Ezek fogják nagymértékben irányítani az életed. Vagy mégsem?

Amikor kezdetekben, kiskorunkban megfigyeltük, hogy mi zajlik körülöttünk, akkor nem csak megfigyeltünk, hanem el is raktároztunk mindent, ami arra tanít, hogy hogyan maradjunk életben. Ebből alakulnak ki a gondolati sémák/minták/hiedelmek/programok/szokások. 


Korán megtanuljuk manipulálni a szüleinket. Ha apukánk kedvére teszünk, akkor ő nem hagy el minket. Mit teszünk ezért? Szinte mindent. Még egy darabig hasonlítunk is rá, függetlenül attól, melyik szülő a dominánsabb genetikailag. A Kislányok mindent megtesznek azért, hogy elcsábítsák apjukat, ahogy a kisfiúk az anyukájukat. Természetesen ezt értsd jól.

A testünknek van pár olyan szerve, ami arra hivatott, hogy ezeket a védelmi mechanizmusokat irányítsák. Az agyunk hüllő-agynak nevezett részében tárolunk jó pár olyan programot, amiket pontosan azért hozunk létre, hogy be tudjunk illeszkedni a közösségünkbe.

Szóval egy gondolati séma legfontosabb dolga, hogy biztonságban tartson bennünket. Azonban, van amikor túlzásba kerülünk, vagy vannak olyan helyzetek, amikor a régi programjaink már nem szolgálnak bennünket a legjobban.

Hogy alakul ki egy program/gondolati séma?

Ha jó jegyeket viszek haza, akkor Anya boldog. Ha Anya boldog, akkor én is boldog vagyok. Tehát, hogy én is boldog legyek, Anyámat boldognak kell látnom, jó jegyeket kell hazavinnem. Egyszerű ez.

Tehát akkor az agyam létrehoz valamit, valamiért. Tiszta sor. Csakhogy van még valami. A programok akkor a legjobbak, ha azok optimalizálva vannak. A fenti lépéssorozatból egy egyszerűsített programsor fog létrejönni, amit éjszaka az agyunk rendezéssel hoz létre. Egyszerűen, ami nem kell, elfelejti. Mellesleg ehhez több energia kell, mint az emlékezéshez.  

Azt már tudom, hogy nekem jó, hogy anyám boldog, mert akkor kapok tőle pl. sütit, vagy kedvesebben mosolyog rám.

DE AKKOR MI IS LESZ A RÖVIDÍTETT PROGRAM?

Azért, hogy boldog legyek, Anyám boldogságáért én lettem a felelős. Azaz:

Anya boldog = boldog vagyok.

Mit lehet kezdeni egy ilyen programmal? Kell-e egyáltalán bármit is kezdeni ezzel?

Attól függ, hogy zavar, vagy sem.

Tételezzük fel, hogy igaz lehet az a mondás, hogy magam teremtem a körülményeimet. Nagyon sok filozófia állítja ezt. Persze sokan az ellenkezőjét. Csak erről az egy állításról beszélgetnek filozófusok, társadalomtudományokban jártas emberek, évszázadok – évezredek óta. Ha valóban így van, akkor minden, ami körülöttünk megjelenik, az valamilyen úton-módon a mi energiánknak a kivetülése, megjelenése. Ha a saját energiánk ennyire befolyásolja a környezetünket, akkor érdemes megnézni miből áll az energiánk. Az energiánkat a saját gondolkodásunk befolyásolja.

Nem igazán kell messze menni egy példa kedvéért. Gondolom nem mindennel értettél egyet szüleiddel. Gondolom voltak olyan helyzetek, amikor teljesen másképp láttátok ugyanazt a helyzetet. Felnőttként visszaemlékezni ezekre, még ettől is mókásabb…

Hogyan található meg egy ilyen gátló program?

Az egyik legjobban tetsző gondolat, találjuk jobbat!

A pozitív megerősítések például azt a célt szolgálják, hogy a meglévő programjainkat olyanokra cseréljük le, amik sokkal inkább megfelelnek a mostani elképzeléseinknek, életfelfogásunknak. A megvalósulási aránya ezeknek valahol 50%-körüli.

A következő ilyen lehetőség, a vizualizációs technikák alkalmazása. Ezek nagyszerűen működnek, mivel már értjük, hogy az agyunk melyik működési hullámhosszában, mire képes. Például jobban tudunk koncentrálni, amikor nyugodtak vagyunk. Ez lehet az Alfa agyhullám. Ha egészen a Theta agyhullámig megyünk, akkor ott már eléggé megengedő az elme, képes sok mindent befogadni.

Viszont, ha komolyan szeretnénk foglalkozni ezzel akkor mélyebb gyökereket is meg kell találni, ehhez viszont már kell felkészültség.

Tapasztalataim szerint, nagyon sok remek technika van már elérhető közelségben. Azonban egy könyv elolvasása még nem feltétlenül fog hozzásegíteni ahhoz, hogy jól átgondolt és alapos munkát végezzünk. Ettől függetlenül mindent el kell kezdeni valahol!

Hol kezdjem el rendbe tenni a saját életemet?

Rengeteg lehetőségünk van. Érdemes mégis ott kezdeni, hogy teljesen tiszta képet alkossunk önmagunkról. Szinte hihetetlenül egyszerűek az első lépések. Megfigyelés. Ha mást nem is teszünk, de megfigyeljük, hogyan bánunk a körülöttünk lévőkkel, ők hogyan bánnak velünk, akkor már nagy lépést tettünk előre az önismeret útján. Ezután megfigyelhetőek azok a gondolatok, amik akkor ébrednek bennünk, amikor számunkra értékes dologgal kerülünk szembe. Hívjuk ezeket vágyaknak. Milyen gondolatok érkeznek akkor, amikor például önmagamra gondolok? A családomra? A gyermekeimre? A karrieremre? Az anyagi helyzetemre? És persze még lehetne sorolni a listát.

Jó vizsgálódást kívánok mindenkinek!

Laszlo Rem


Rém László a THE REAL SHIFTER Programok megalkotója, amely a megszokott módszerektől eltérő megközelítést kínál, ötvözve a valóságot és a spiritualitást, a nyugati tudást és a keleti filozófiákat, vezető coach-ok, mesterek és tanárok által bevált technikákkal.