Miért betegednek meg annyian? 

 június 2, 2021

By  Laszlo Rem

Az egészen biztos, hogy a kérdés megválaszolásához nem lenne elegendő pár blogbejegyzés. Az is egészen valószínű, hogy nem is ez a cél.

A betegség egy olyan helyzet, ami negatív hatással van egy szervezet eredeti struktúrájára vagy működésére. (A definíció természetesen nem teljes.) A mondat viszont azt felételezi, hogy van olyan állapot, amikor egy szervezet stabil, egyensúlyban van, egészséges. A betegség ezzel szemben egy egyensúlyból kilépett állapot. A legtöbb esetben ezeket a jelei, vagy tünetek megjelenésével azonosítják be. És ezeket is tovább lehet még boncolgatni.

Az elmúlt időszakban szinte minden médium tele van a vírusok okozta megbetegedésekkel, a veszélyeivel és annak hatástalanításával. Legalább is az egyik leggyorsabbnak vélt vállfajával.

betegednek

’Egy egyetemi oktató megkérdezte a diákjait, hogy miért alakulhat ki malária. A cikk szerint a diákok még nem tanultak a parazitákról, válaszaik logikusnak voltak: dús növényzetben, nincs szúnyogháló az ágy felett, sok eső, a moszkitók és moszkitó-csípések. Az év vége felé már sokkal több tudással rendelkeztek, így ugyanarra a kérdésre már pontosabb választ adtak. Egy parazita faj, a Plasmodium felelős a malária kialakulásáért. A válasz helyes, de a diákok így is egy sor másféle tényezőt figyelmen kívül hagytak. A moszkitók szaporodási helyét, a szegénységet, a meleg, nedves környezetet, amik mind hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Az egyik legfontosabb tényező, hogy a parazita betegséget okozzon, a gyenge immunrendszer. A példa tanulsága, hogy egy betegség kialakulásának rengeteg tényezője van, nem elég csak egy vagy egyes tényezőkkel foglalkozni! És ez igaz az összes többi betegségre is.’ - (Muula, 2016)

Az immunrendszer feladata, hogy a szervezetet megóvja a betegségektől. Ez a sokadik, de nagyon fontos fizikai védelmi rendszerünk, aminek a legfontosabb feladata, hogy a baktériumok, vírusok, gombák, paraziták és egyebek negatív hatásától megvédjen. - (Newman, 2018)

Működése eléggé összetett, és véleményem szerint még eléggé messze tartanak a kutatások attól, hogy teljes mértékben megértsük azt. De egy egészen biztos, nélküle ezen a földön egyik szervezetnek sincs sok esélye az életben maradáshoz. A legfurcsább, hogy az immunrendszer az ellen a szervezet ellen is fel tud lépni, amiben kialakult. És szervezetünk azon részéhez tartozik, ami, ha rendben van, nem igazán vagyunk tudatában létezésével. Amíg jól működik, addig nem is vesszük észre.

Vannak technikák, amik arra esküsznek, hogy minden, a fizikai elmével kapcsolatos elemet, egoként, ki kell írtani, mert az minden bajnak okozója. Joe Dispenza társak segítésével végzett kutatásai alapján, sokat kommunikál arról, hogy teljes mértékben ki kell alakítani egy sehova sem tartozó, semmivel sem leírható állapotot, és ezt az ego teljes letörésével lehet elérni.

Mások tanításai arra vonatkoznak, hogy a legnagyobb és legértékesebb dolog, ha tisztában vagyunk a mindenkori pillanattal. A „jelen lenni” követői, az elme hatalmával arra biztatnak, hogy képesek vagyunk irányítani a körülményeinket is.

Egy biztos, mindamellett, hogy több információ, technika, vallás stb. érhető el, mint amennyire bármikor is szükséged lenne, pusztán egy oldalra összpontosítva nem lehet egyensúlyt kialakítani. Ahogy az egyensúlyi állapotból való kilengésnek – betegségeknek – is több összetevője van, az egyensúly – vagy egészség – kialakításának és megőrzésének is van jónéhány.

ikigai

Az egyik legelgondolkodtatóbb könyv, amit az egyensúlyról olvastam Héctor Garcia és Francesc Mirales írása, az Ikigai. Ami több persze, mint egy könyv. Nagyon röviden összefoglalva, azt járja körbe a két szerző, hogy miért vannak idős korukra is rendkívül aktív és kiegyensúlyozott emberek olyan helyeken, mint például Japán néhány szigete.

A saját tapasztalatom szerint lehetséges egyensúlyi állapotot kialakítani. Gondolkodásmódon, megfelelő kommunikáció (energetikai is) és megfelelő szokások kialakításán keresztül. Ahogy a fenti, egyetemi példából is látszik, kellenek a megértések a részleteket illetően, de kellenek azok a részek is, amiket eddig még nem teljesen értünk meg. Mert egyszerűen erre nem alkalmas az elme. Kell a belső egyensúlyhoz minden részed. Ha bármit is elutasítasz belőle, akkor nem lehetséges egyensúlyt kialakítani. Az egészséges élethez pedig kell az egyensúly.

Hogy a saját bejegyzésem kérdésére is válaszoljak, a betegségek akkor jelennek meg, amikor a belső egyensúly megszűnik. Rengeteg betegség kialakulásának az oka, hogy erre a területre kevés figyelmet helyezünk. Sokszor még annyira erős a kritika ezzel a megközelítéssel, hogy egyesen hazugságnak, kuruzslásnak tekintik sokan, holott a fizikai testről kb. annyi információnk lehet, mit a körülöttünk lévő tengerekről. Tudjuk, hogy van. Látjuk, hogyan működnek benne bizonyos részek, de az egész működését, hatását a Föld nevű bolygóra és a rajta élő szervezetekre egyáltalán nem.

Egy másik kedvenc gondolattal fejezem be:

 „A legtöbb ember kezében van egy olyan készülék, aminek tudása már jóval meghaladja a korábbi Holdra-szállás eszközeinek és kezelőinek több, mint 90%-ának a tudását. Vajon mi a helyzet az emberi testtel? Elolvastuk és megértjük a használati útmutatóját?” - Sadhguru


Hivatkozások

Muula, Adamson S. 2016. https://theconversation.com/. https://theconversation.com/what-causes-diseases-why-the-answer-is-complicated-and-contentious-55955. [Online] 2016. April 4.

Newman, Tim. 2018. https://www.medicalnewstoday.com/. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101. [Online] 2018. January 11.

Laszlo Rem


Rém László a THE REAL SHIFTER Programok megalkotója, amely a megszokott módszerektől eltérő megközelítést kínál, ötvözve a valóságot és a spiritualitást, a nyugati tudást és a keleti filozófiákat, vezető coach-ok, mesterek és tanárok által bevált technikákkal.