fbpx

Lehetséges, hogy a könnyebb út keresésével éppen a legnagyobb lehetőségeket hagyod ki? 

 október 16, 2024

By  Laszlo Rem

Lehetséges, hogy a könnyebb út keresésével éppen a legnagyobb lehetőségeket hagyod ki?

Érdemes a könnyed megoldást keresni? És ha igen, akkor vajon nem mulasztok el fejlődési lehetőséget?

Tegnap találkoztunk egy nagyon kedves ismerőssel, és egy nagyon érdekes beszélgetés után fogantatott meg ez az ötlet. Azt tapasztalom, akár kliensekkel, akár diákokkal való munka során, hogy nagyon gyakran felmerül annak a kérdése, hogy vajon miből fejlődünk leginkább. Ehhez kapcsolódóan nemrég jelent meg egy cikk, hogy a traumák egyáltalán nem egyenes forrásai a növekedésnek, ami nagyjából úgyis átfordítható, hogy egyáltalán nem kell szenvedni és traumákon átesni azért, hogy haladjunk az életünk során, és személyiségünkben tudjunk fejlődni. Ugyanehhez kapcsolódik az is, amikor arról beszélünk, hogy bizonyos dolgokat lehet a könnyebb vagy könnyedebb módon megoldani, és ezzel igazából a megoldás irányába menni.

 A pair of hands cradles an artwork featuring a sun and clouds, symbolizing artistic expression and natural beauty.

A kérdés, hogy érdemes-e a könnyebb megoldást keresni, és ezzel vajon elveszítünk-e fejlődési lehetőségeket, több szempontból is vizsgálható.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy bár a nehézségeken keresztüli fejlődés elterjedt nézet, nem feltétlenül a legoptimálisabb út. Például a growth mindset (növekedési gondolkodásmód) tanulmányai szerint nem az a lényeg, hogy a feladat milyen nehéz, hanem az, hogy mennyire vagyunk hajlandók új módszereket kipróbálni és tanulni a hibákból. Azok a diákok, akik megértették, hogy intelligenciájuk fejlődhet az erőfeszítéseik révén, jobb eredményeket értek el, mint azok, akik a fix gondolkodásmódot követték. A kutatás arra is rávilágít, hogy a fejlődési gondolkodásmód különösen hatékony támogató környezetben, ahol a hibákra nem kudarcként, hanem tanulási lehetőségként tekintenek

https://holdsworthcenter.org/blog/growth-mindset-study-shows-striking-effects-for-a-small-investment/

Másrészt a diszkomfort keresése mint motiváció szintén kiemelt figyelmet kapott az utóbbi évek pszichológiai kutatásaiban. Kísérletek azt mutatják, hogy azok az emberek, akik képesek vállalni a kényelmetlen helyzeteket, például egy nehéz érzelmi eseményről való írást, nagyobb személyes növekedést és elégedettséget tapasztalnak. Ez különösen igaz olyan helyzetekben, amikor az információk, amelyekkel szembesülnek, kihívást jelentenek számukra. A kutatók szerint a diszkomfort nem jelenti feltétlenül azt, hogy meg kellene állni; inkább a fejlődés jele lehet

https://www.psypost.org/new-psychology-research-indicates-people-can-harness-discomfort-to-motivate-themselves/

https://www.psychologicalscience.org/publications/observer/obsonline/2022-may-embracing-discomfort.html

Azonban fontos megjegyezni, hogy a diszkomfort keresése is egyensúlyt igényel. Ha a nehézségek túl nagyok, az káros hatással lehet mentális és fizikai egészségünkre. Az egyik tanulmány rámutatott, hogy bár a nehézségek keresése motiválhat, vannak olyan helyzetek (például erős fizikai fájdalom), amikor a megállás a helyes döntés

https://www.psypost.org/new-psychology-research-indicates-people-can-harness-discomfort-to-motivate-themselves/

Amikor nem tudjuk, mit akarunk

Nos, tegnap pont ezen volt a hangsúly a beszélgetés során, amikor ismerősöm kifejtette, hogy mi az, amit már nem szeretne az életében, és ez mindig egy nagyon komoly téma. Amikor valaki már nem szeret valamit az életében, az még egyelőre nem egyenlő azzal, hogy tudja, hogy mi az, amit szeret. Mert nagyon sokan vannak, akik úgy fejezik ki a nem tetszésüket vagy az elégedetlenségüket a jelenlegi helyzettel, hogy „én ezt már nem bírom, nekem ez már nem megy, ez túl nehéz, én ezt nem akarom csinálni”, és ezzel együtt hoznak egy nagyon erős egyenlőségjelet azzal, hogy „ez annak a jele, hogy én nem azt csinálom, amit kell, én nem azon az úton vagyok, amin járnom kellett”. Nem ezért vagyok itt. Ez azért egy rendkívül nehéz kérdés, mert hiányoznak azok a pontok, amitől mindkét oldal fellélegezhetne, és jobban megérthetné, melyik irány az, amely felé menni szeretne, mi az, amit igazán szeretne.

"Ami nem öl meg, az megerősít" – Valóban?

A visually appealing poster showcasing a flower in front of a picturesque mountain backdrop.

Kezdjük onnan, hogy nagyon sokszor elhangzik az a gondolat, hogy „ami nem öl meg, az megerősít”, és ezt a mondatot egy bizonyos mesternek szokták tulajdonítani, akit Jézus Krisztusnak hívtak. Hogy ezt ő valóban mondta, vagy nem, vagy hogy egyáltalán létezik-e Jézus, vagy sem? Ezek megint csak egy eléggé messzemenő témának lehetnek az alapjai. Viszont ebből rengetegen azt szűrik le, hogy csakis kizárólag a nehézségeken keresztül lehet fejlődni, és az a legértékesebb út, amikor mindent csakis nehézségekkel van kikövezve. Sőt, talán odáig is elmennek, hogy egyszerűen minden, ami könnyed, örömteli, felemelő, az teljes mértékben eltorzítja a személyiség növekedésének a lehetőségét, magát a személyiséget is eltorzítja. Éppen ezért ez kerülendő, sőt üldözendő is sok esetben.

Könnyedség vs. Nehézség

Felvetődik a kérdés: vajon ez tényleg a teljes igazság? Saját tapasztalatom szerint éles különbség van aközött, amikor csinálok valamit, és abban jól érzem magam, vagy amikor nem érzem jól magam. Ez szokott lenni az ellenpontja annak, hogy csak a nehézségeken keresztül lehet fejlődni. Viszont ez sem állja meg teljesen a helyét. Ugyanis vannak dolgok, amiket akkor is meg kell csinálni, amikor abban nem érzem jól magam, vagy nem tetszik, vagy nem emel fel. Gondoljunk csak bele, amikor a könyvelőnek le kell adni az anyagokat, vagy ki kell fizetni bizonyos esetekben az adókat, vagy büntetéseket. Ezekben a helyzetekben az ember nem érzi jól magát, de szükségesek.

Könnyedség vs. Nehézség – Melyik Segíti a Fejlődést?

Az, hogy a könnyebb megoldások keresése akadályozza-e a fejlődést, vagy éppen segíti azt, sokszor vita tárgya. Több nézőpontot érdemes figyelembe venni a könnyedség és a nehézség kérdésében, amikor a személyes fejlődésről van szó.

1. A Kényelem és a Fejlődés Kapcsolata

A Motivátor Magazin rávilágít arra, hogy a kényelem a fejlődés legnagyobb ellensége lehet, ha kizárólag a könnyebb utat választjuk. Bár a rövid távú örömforrások, mint egy kellemes masszázs vagy egy finom sütemény, megnyugvást hozhatnak, a hosszú távú boldogság és elégedettség az önmegvalósításon, a kihívásokon és a tartalmas célok elérésén alapul. A személyes fejlődéshez néha kellemetlen, nehéz helyzeteket is meg kell élni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy erősebbé és kitartóbbá váljunk (Motivátor Magazin) https://motivatormagazin.hu.

2. A Fejlődési Szemlélet Jelentősége

Carol Dweck, a Mindset Pszichológia oldalán ismertetett kutatások szerint, a "fejlődési szemléletmód" kulcsa annak felismerése, hogy a képességeink fejleszthetők. Azok, akik nyitottak a kihívásokra és pozitívan reagálnak a nehézségekre, gyorsabban tanulnak és hosszú távon is jobban fejlődnek. A kudarcok lehetőséget kínálnak a tanulásra, és az emberek, akik nem félnek a hibáktól, nagyobb valószínűséggel érik el céljaikat. Az ilyen típusú szemlélet segít legyőzni a nehézségeket és hozzájárul az önbizalom növeléséhez (Mindset Pszichológia) https://mindsetpszichologia.hu.

3. A Pozitív Megküzdés Fontossága

A pozitív megküzdés stratégiái, mint amilyen a "proaktív coping", abban segítenek, hogy a nehézségeket inkább lehetőségként lássuk, nem pedig akadályként. A Mindset Pszichológia szerint az optimizmus és a kreatív problémamegoldás képessége kulcsfontosságú tényezők a nehézségekkel való megküzdésben. Azok, akik képesek pozitívan viszonyulni a nehézségekhez, nemcsak elkerülik a stressz hosszú távú káros hatásait, hanem képesek kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket a kihívások kínálnak (Mindset Pszichológia) https://mindsetpszichologia.hu.

A felelősség és az érzések fontossága

Minden egyes tapasztalat és minden egyes helyzet ad nekem valamit, ami segít abban, hogy fejlődjek. Figyeljetek arra, hogy közben hogyan érzem magam. Alapvetően visszajutunk arra a két legfontosabb dologra, amit azt gondolok, hogy feladatunk emberként: emlékezzünk arra, hogy kik vagyunk, és hogy mik a felelősségeink. Az, hogy körülöttem hogyan zajlik az élet, hogy az abban résztvevők hogyan viselkednek, igazából nincs ráhatásom mindaddig, amíg meg nem kérdezik a véleményemet. Ugyanakkor az én véleményem sem torzításmentes. Szóval mondhatjuk, hogy ami körülöttem zajlik, rengeteg együttműködő novel együtt kívül esik az én hatáskörömön.

A saját felelősségem az, hogy hogyan érzem magam, mert valószínűleg ez az, ami leginkább meghozza a várt eredményt, amit fejlődésnek hívunk. Hogy egy adott helyzetben hogyan viselkedem, még akkor is, ha az a helyzet nem tetszik nekem. Az érzésekre való fókuszálás, és az, hogy képes vagyok megváltoztatni az érzéseimet, alapvetően befolyásolja a helyzetek kimenetelét.

A változtatás lehetősége

A person sketches a light bulb on a sheet of paper, illustrating a creative idea in progress.

Amikor képes vagyok megváltoztatni az érzéseimet egy adott helyzetben, a nehézségek könnyebbé válhatnak. Ez az óriási különbség egy adott helyzet és egy másik között. Ha ítélkezés nélkül tapasztalunk meg egy helyzetet, és felismerjük, hogy mi az, amit tanulhatunk belőle, azonnal könnyebb megoldást találhatunk. Az élet minden helyzetében ott van a lehetőség a fejlődésre, ha képesek vagyunk változtatni azon, ahogyan érzünk és gondolkodunk.

Az érzések megváltoztatásának hatalma

Amikor felismerjük azt a lehetőséget, hogy egy adott helyzetben meg tudjuk változtatni azt, ahogyan érzünk, a korábban elviselhetetlennek tűnő helyzet hirtelen elviselhetővé válik. Az addigi nehézség könnyedséggé alakulhat át. Ez az egyik legnagyobb különbség egy helyzet megélése és annak kezelése között: ha ítélkezünk és különbséget teszünk helyzetek között, gyakran megfeledkezünk arról a képességünkről, hogy saját érzéseinket meg tudjuk változtatni. Ahogy változik az érzésünk, változik a gondolkodásunk is, ami hatással van a cselekedeteinkre.

Az érzések megváltoztatásának hatalma egy rendkívül fontos téma, különösen akkor, amikor a nehéz helyzetek kezeléséről van szó. Az érzelemszabályozás segíthet abban, hogy egy korábban elviselhetetlennek tűnő helyzet könnyebbé váljon, és lehetőséget biztosítson a személyes fejlődésre.

A Pszichoforyou podcast egyik adásában részletesen beszélnek arról, hogy mennyire fontos felismerni és megélni az érzéseinket, és hogyan tudjuk azokat kezelni. Az érzések felismerése és megváltoztatása kulcsfontosságú lehet abban, hogy a nehéz helyzetek megélését pozitív irányba fordítsuk, és végül a saját javunkra használjuk fel őket. Az érzelmek megélése és kezelése nemcsak mentális egészségünk fenntartásához szükséges, de hozzájárulhat a jobb döntéshozatalhoz és a hatékonyabb problémamegoldáshoz is (Pszichoforyou) https://pszichoforyou.hu.

A Mindset Pszichológia kiemeli, hogy az érzelmek szabályozása hozzájárulhat a mentális jóléthez, hiszen rugalmasan alkalmazkodhatunk különböző élethelyzetekhez. Az érzelemszabályozás képessége lehetővé teszi, hogy a nehéz érzelmi állapotokból előnyt kovácsoljunk, például jobban kezeljük a stresszt, és hatékonyabban álljunk hozzá a kihívásokhoz (Mindset Pszichológia) https://mindsetpszichologia.hu.

Hogyan változtassunk a gondolkodásunkon?

Ha egy helyzetben elégedetlennek vagy kényelmetlenül érzed magad, és sikerül megváltoztatnod az érzéseidet, a problémák megoldódhatnak. Számos példa mutatja, hogy sokszor nem is a helyzet megváltoztatása a kulcs, hanem az, hogy más szemmel nézzünk rá. Ugyanakkor sokan beleesnek abba a hibába, hogy elkerülik az ilyen felismeréseket, és inkább belemenekülnek egy illúzióba, ahol úgy érzik, hogy minden csak kívülről érkező változtatásokkal oldható meg.

Kerüljük el az illúziót

Én arra biztatlak, hogy ahelyett, hogy illúziókat kergetnél, találd meg a saját életedben azokat a helyzeteket, amelyekben nem érzed magad jól, és nézd meg, hogy lehetséges-e abban a pillanatban megváltoztatni azt, ahogyan érzel. Tapasztald meg, milyen érzés, amikor a saját gondolkodásodat és érzéseidet alakítod át, és ezáltal a kimenetel is megváltozik.

Gyakorlás hozza meg a készséget

Az érzések és gondolatok megváltoztatása olyan, mint bármilyen más készség: gyakorlást igényel. Ahogy egy kosárra dobást is sokszor gyakorolsz, úgy az érzéseid és gondolataid megváltoztatása is gyakorlás kérdése. Amikor felismered, hogy képes vagy alakítani azt, ahogyan érzel, a világod is megváltozik. Az élet legnagyobb csodája talán épp az, amikor ráébredsz, hogy a gyakorlás révén bármilyen készséget fejleszthetsz, és ezzel felülírhatod azt, amit sokan tehetségnek tartanak.

Találd meg a saját utadat

Arra biztatlak, hogy keresd meg a saját életedben azokat a helyzeteket, ahol már sikeresen megváltoztattad az érzéseidet, és ennek következtében a kimenetel is más lett. Ha úgy gondolod, hogy még nem történt veled ilyen, most itt a lehetőség, hogy elkezd ezt tesztelni. Minden egyes új tapasztalat egy lépés előre a fejlődésed útján.

A nyitott tudatosság ereje

Az üzenet nem az, hogy egy helyzetből soha ne lépj ki, hanem az, hogy légy nyitott és tudatos. Ismerd fel, hogy mi az, ami valóban zsákutca, és mi az, ami csak átmeneti nehézség. A gödörből ki lehet mászni, de a zsákutcából néha csak megfordulni lehet, és új irányba indulni. A tudatosság segít megkülönböztetni, hogy egy adott helyzetben mi az, amit tanulhatsz, és hogyan tudsz belőle a legtöbbet kihozni.

A nyitott tudatosság és az éber figyelem az egyik legerőteljesebb eszköz a személyes fejlődéshez és a döntéshozatalhoz. A tudatosság gyakorlása abban segít, hogy jobban megértsük, mikor állunk egy helyzet zsákutcájában, vagy mikor van csak átmeneti nehézség, amit meg lehet oldani. A tudatosság révén képesek vagyunk megkülönböztetni, hogy egy adott helyzetben mi az, amit tanulhatunk, és hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet.

A tudatosság gyakorlása

A tudatosság különböző technikákon keresztül fejleszthető, mint például a testpásztázás, a tudatos légzés, vagy a tudatos séta. Ezek a gyakorlatok segítenek a jelen pillanatra koncentrálni, a test és az elme egyensúlyának megteremtésében. A Mindfulness egy olyan gyakorlati eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az érzelmi hullámok helyett a tudatosság vezéreljen minket. Ez az eszköz különösen hasznos lehet, amikor egy nehéz helyzetben vagyunk, és segít tisztábban látni, hogy az adott probléma egy valódi akadály vagy csak átmeneti kihívás (Mentis) https://www.mentis.hu.

A negatív érzések elfogadása

A Generalielőrelátok szerint a negatív érzések elfogadása és megfigyelése, anélkül, hogy eluralkodnának rajtunk, szintén fontos része a tudatosság fejlesztésének. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy egy helyzetet objektíven vizsgáljunk meg, és bölcsebb döntéseket hozzunk. A rendszeres tudatos jelenlét-gyakorlás segít kiegyensúlyozottabban reagálni a nehézségekre, és rávilágít arra, hogy mikor van ideje a helyzetből való kilépésnek, vagy épp kitartani benne és tanulni (Generalielőrelátok) https://blog.generalielorelatok.hu.

A tudatosság hosszú távú előnyei

A tudatosság hosszú távon olyan képességek fejlesztéséhez vezethet, mint a jobb érzelemszabályozás, fokozott mentális tisztaság, és a fizikai egészség javulása. A tudatos döntések és a helyzetek objektív értékelése segít elkerülni, hogy a zsákutcákba ragadjunk. Ehelyett lehetőséget biztosítanak arra, hogy új irányokat találjunk, amikor azokra szükség van.

Az élet megváltoztatásának pillanatai

Amikor felismered a tanulságokat, a megoldás gyakran magától érkezik. Ilyenkor születnek meg azok a pillanatok, amikor egy döntés, egy új gondolat vagy egy új irány megváltoztatja az életed. Ezek lehetnek élet- és sorsfordító döntések, mint például egy költözés, egy új munkahely, egy új kapcsolat vagy éppen egy új gondolatsor, amit most olvasol.

Laszlo Rem


Rém László a THE REAL SHIFTER Programok megalkotója, amely a megszokott módszerektől eltérő megközelítést kínál, ötvözve a valóságot és a spiritualitást, a nyugati tudást és a keleti filozófiákat, vezető coach-ok, mesterek és tanárok által bevált technikákkal.